Obserwowane (0) Złóż zamówienie
1.Dlaczego do zamykania win używane są nakrętki zamiast tradycyjnego korka?
Mówiąc kolokwialnie tradycyjny korek odchodzi powoli do lamusa. Wpływa na to wiele czynników, ale do tych najbardziej istotnych należy m.in. fakt zarażania win bakterią znajdujących się na korku. Szacuje się, że aż 10 % win zamykanych korkiem może być zarażonych bakteriami, które psują wino. Równie często sam korek może ulec zepsuciu. Powoduje to przedostawanie się do wina zapachów z zewnątrz – wino traci swój smak i aromat, staje się po prostu niesmaczne, często nienadające się do spożycia. Podobnie dzieje się w przypadku kiedy do wina poprzez nieszczelny korek dostaje się tlen, działa to równie niekorzystnie.
Naukowcy dowiedli, że wino zakręcane nakrętką nadaje się do długotrwałego przechowywania przy zachowaniu pełni smaku i aromatu, co w przypadku wina z korkiem jest niemożliwe – zazwyczaj po okresie trzech lat jest ono niezdatne do spożycia.
Obecnie coraz więcej światowych producentów rezygnuje z zamykania win korkiem na rzecz win zakręcanych – w Nowej Zelandii stanowią one 90% produkcji, a w Australii 60%.
2. Z czego wykonana jest nakrętka?
Nakrętka wykonana jest z wysokiej jakości aluminium wypełnionej gumą i silikonem. Precyzyjnie wykonany gwint zapewnia nieprzenikanie tlenu i zapachów z zewnątrz do wnętrza butelki, dzięki czemu wino pozostaje dłużej świeże, zachowując swój smak i aromat.
3. Czym charakteryzują się „Zakręcone Wina”?
Oprócz wspomnianej wcześniej nakrętki, która nie tylko przedłuża trwałość wina, ale także pozwala w łatwy i szybki sposób je otworzyć, zakręcone wina charakteryzują się tzw. „łatwo pijalnością”. Termin ten oznacza, że przypadną do gustu zarówno osobom, które zaczynają swą przygodę z winami, jak również wytrawnym koneserom o wymagających podniebieniach. Nasze wina pozbawione są charakterystycznego dla większości win kwaskowatego posmaku – pozostawiają w ustach lekkie, owocowe wrażenie.
4. Do jakich potraw polecacie Wasze wina?
Wszystko zależy od szczepu wina oraz jego rocznika . Szczegółowe informacje można znaleźć korzystając z naszej wyszukiwarki
5.Czy z „Zakręconego wina” można przygotować wino grzane?
Jak najbardziej. Jednak polecamy aby do przygotowania tzw. „grzańca” używać win poniżej 12%. Wino w wysokiej temperaturze traci bowiem swój charakterystyczny smak, a alkohol ulatuje.
6. Dlaczego cena niektórych win jest tak wysoka?
Duży wpływ na cenę danego wina ma region, z którego pochodzi – zazwyczaj są to regiony małe, produkujące niewielką ilość wina o bardzo wysokiej jakości. Winogrona zbierane są w sposób ręczny, często nocą co pozwala im zachować szczególny aromat i soczystość. Są bardzo starannie selekcjonowane – nie istnieje nawet cień szansy, aby do produkcji przedostał się jakiś przypadkowy owoc. To wszystko przekłada się na bardzo wysoką jakość wina, jego wyjątkowy smak i aromat, a w rezultacie – na cenę.
Jeżeli wcześniej nie założyłeś konta w naszym sklepie, zostaniesz poproszony o podanie swoich danych i adresu dostawy.
Załóż nowe kontoZaloguj się aby uzyskać dostęp do panelu klienta.
Na Twój adres zostanie wysłany e-mail, który pozwala na automatyczne zalogowanie się. Zmiana hasła będzie możliwa po zalogowaniu na stronie edycji Twoich danych.