Kakao

Poznaj cenne właściwości kakao

Mówi się, że kakao wydłuża życie. Coś w tym z pewnością jest, gdyż zawiera ono bardzo wiele cennych składników oraz minerałów. Jest również skarbnicą magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jakie jeszcze zalety posiada kakao i dlaczego warto byłoby wprowadzić je do swojego codziennego menu?

Dowiedz się, co zawiera kakao

Kakao jest bez wątpienia jednym z bardziej popularnych produktów żywnościowych. Nadaje się zarówno do deserów jak i do ciast. Wspaniale smakować będzie na surowo jak i po upieczeniu, jako składnik biszkoptu. Możemy zakupić je w niemal każdym sklepie z żywnością. Jeżeli zależy nam jednak na tym, aby zakupić kakao jak najwyższej jakości, lepiej będzie odwiedzić sklep z żywnością ekologiczną. Dlaczego warto zaś kupić kakao? Przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witamin, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczy. Ziarna kakaowca są niezwykle bogate w cenne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Ograniczają więc namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Bardzo wiele mówi się także o wysokiej zawartości magnezu w kakao. Produkt ten jest więc niezbędny wszystkim osobom borykającym się z zaburzeniami nastroju, skurczami mięśni czy kołataniem serca. Z całą pewnością sięgnąć powinny po niego także osoby mające problem z pamięcią oraz koncentracją. Wreszcie, kakao może przynieść ulgę osobom walczącym z cukrzycą typu drugiego. Regularne spożywanie kakao pomoże również ograniczyć ryzyko pojawienia się tej niebezpiecznej choroby.

Jak wykorzystać kakao?

Nie sposób zaprzeczyć temu, że kakao ma naprawdę wyjątkowy smak. Warto docenić również jego aromat. Miłośników tego produktu więc nie brakuje. Kakao – BEE możemy wykorzystać podczas pieczenia ciast i przygotowywania deserów. Wreszcie, łyżeczkę sproszkowanego kakao możemy dodać do porannej porcji owsianki lub jaglanki. Z całą pewnością zwiększy to walory smakowe i zapachowe serwowanego przez nas dania. Uważajmy jednak, aby nie przesadzić, gdyż naturalne kakao jest dość gorzkie. W razie potrzeby dosłodźmy więc potrawę ksylitolem lub stewią. Doskonale będzie równie użyć kakao do przygotowania aromatycznego, kojarzącego się z dzieciństwem napoju. Taki napój możemy przygotować zarówno na bazie zwykłego mleka jak i na bazie mleka roślinnego. Wśród mlek roślinnych, które dobrze komponują się z kakao na uwagę zasługują mleka orzechowe. Oczywiście pamiętajmy zawsze o tym, aby używać tylko i wyłącznie wysokiej jakości, naturalnego kakao. Nade wszystko unikajmy słodzonych proszków, które mają kakao imitować. Nie są one ani zdrowe ani też smaczne. 

Zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com